Vastauksia Curly Girl-kysymyksiin - haastattelussa Curly Girl Suomi-ryhmän ylläpitäjät!

Vastauksia Curly Girl-kysymyksiin - haastattelussa Curly Girl Suomi-ryhmän ylläpitäjät!
5. toukokuuta 2019
Stoorla

Vastauksia Curly Girl-kysymyksiin

Viime viikolla julkaisimme blogikirjoituksen Curly Girl Methodin sanastosta. Nyt sukellammekin syvemmälle metodiin!

Isossa roolissa metodin suosion kasvaessa on ollut suomalainen neljän naisen ylläpitämä Curly Girl Suomi- Facebook-ryhmä, jossa jaetaan tuotevinkkejä, onnistumistarinoita, epätoivon hetkiä huonoina tukkapäivinä ja kikkoja parhaiden tulosten saamiseksi. Pääsimme myös haastattelemaan Curly Girl Suomi-ryhmän ylläpitäjiä metodista ja tuomaan teille parhaat vinkit metodin toteuttamiseen! 

Stoorlan Curly Girl-kategorian löydät TÄÄLTÄ.

Mikä on Curly Girl Method?

Satu: Metodi on luonnonkiharien hoitotapa, jossa hellitään ja korostetaan kiharaa. Pähkinänkuoressa metodissa luovutaan kuivattavista ainesosista sekä hiuksiin kertyvistä aineista, kuten sulfaateista, silikoneista, vahoista ja kuivattavista alkoholeista. Lisäksi hiusta käsitellään mahdollisimman hellävaraisesti, hiuksia ei esimerkiksi harjata kuivana, käytetä kuivaukseen froteepyyhkeitä eikä käytetä minkäänlaisia lämpökäsittelyjä. Itse kiharan ulkonäön parantamisen lisäksi metodissa on kyse muustakin:

Karoliina: Metodissa myös opetellaan hyväksymään omat kiharat ja saamaan niistä parhaat puolet esiin.

Kuvassa Curly Girl Suomi-ryhmän ylläpitäjä Satun Curly Girl-muodonmuutos.

Minkälainen yhteisö Curly Girl Suomi on?

Milla: Positiivinen, eläväinen ja huumorintajuinen. Ryhmässä on mieletön määrä tietoa ja huikea määrä ihmisiä, ja välillä teemme paljon töitä pitääksemme ryhmän kasassa.

Karoliina: Todella aktiivinen, täynnä innokkaita ryhmäläisiä ja positiivinen.

Satu: Todella inspiroiva, aktiivinen ja positiivinen. Ryhmässä löytyy paljon tietoa ja taitoa metodista. Olemme tehneet paljon töitä ryhmän eteen, jotta suomalaiset löytäisivät omat upeat kiharansa.

Natalia: Kannustava ja aktiivinen. Ryhmässä on monia, jotka aloittavat tämän metodin vasta nyt, joten ryhmässä on paljon tukea ja ymmärrystä mitä muualta ei saa.

Miten löysit metodin?

Milla: Olen kuullut metodista hiustenhoitofoorumeilla varmaan noin kymmenen vuotta sitten, mutta innostuin mukaan vasta vuonna 2018 törmätessäni siihen uudestaan jossain Facebook-ryhmässä.

Karoliina: Taisin viime vuonna törmätä somessa sanoihin “Curly Girl Method” ja näin upeita luonnonkiharoita jotka on saatu metodilla aikaiseksi. Aloin etsimään lisää tietoa metodista ja innostuin kokeilemaan.

Satu: Satuin löytämään vuonna 2017 YouTubesta jonkun videon metodista. Heti innostuin ja etsin lisää tietoa. Silloin ei suomeksi tietoa löytynyt mistään, joten opiskelin kaiken kantapään kautta. Ennen metodiin siirtymistä olin yli 8 vuotta vältellyt silikoneja hiustenhoidossa, kun hiukset suoristui täysin rajun värjäyskierteen seurauksena.

Natalia: Kirjoitin YouTubeen hakukentään ”frizz wavy hair” ja hakutuloksisi tuli curly girl rutiinit, vaikka silloin en vielä tajunnut mitä ne ovat. Monien tuntien nettisurffailujen jälkeen kokonaiskuva alkoi muodostua. Minulla meni kuukausi ennen kuin ryhdyn metodiin, koska metodi kuulosti hankalalta, enkä ole aikaisemmin edes kiinnittänyt huomiota, mitä esim mun shampoo sisältää.

Mihin metodi perustuu?

Milla: Lorraine Masseyn kehittämään metodiin ja kirjaan Curly Girl the Handbook. Tietenkin metodi myö elää ihmisten käytössä ja näin syntyy uusia tekniikoita.

Sanastopostauksessamme mainitsemamme Laura Method on yksi tälläisistä uusista tekniikoista, joita syntyy yhteisön sisällä.

Mitkä ovat ns. pakolliset stepit metodissa jos metodin haluaisi aloittaa mahdollisimman helposti?

Natalia: Metodi kannattaa aloittaa siitä, että tutustuu ensin rauhassa mitä siihen kuuluu. Ei kannata lähteä heti kauppaan, jos ei ole tietoa mitä aineita ei saa käyttää. Tutustumisen jälkeen tehdään final wash, eli pestään silikonijämät pois hiuksista, eikä käytetä tämän jälkeen tuotteita jotka sisältävät silikonia, vahoja, mineraaliöjyjä tai kuivattavia alkoholeja. Hyviä lähteitä Curly Girl Suomi-ryhmän lisäksi ovat YouTube ja blogimaailma ja jos englanninkieli taittuu, löytyy Facebookista runsaasti myös kansainvälisiä ryhmiä.

Miten tiedän, onko tuote metodissa hyväksytty?

Karoliina: Helpoimmalla pääsee valitsemalla tuotteet Curly Girl Suomi-facebook ryhmästä, johon on listattu paljon jo tarkistettuja tuotteita valmiiksi. Myös CurlsBot on kätevä. Netistä löytyy myös ainesosalistoja joista löytyy kielletyt ja sallitut ainesosat.

Satu: Curly Girl Suomi -ryhmän kansiot ovat helpoin tapa löytää sallitut tuotteet. Kun itse aloitin miltei pari vuotta sitten, ei ollut CurlsBotin kaltaisia appeja olemassa, mulla oli printatut muistilistat, joiden kanssa hikoilin kaupan hyllyillä. Kiellettyjen aineiden listat ovat melko pitkiä, ja ulkoa niitä ei tarvitse opetella, riittää kun oppii muutamat perusasiat siitä miltä kielletyt ainesosat näyttävät. Esimerkiksi silikonit on helppo tunnistaa siitä, että ne päättyvät aina -cone, -conol tai -xane. Toki tässäkin on muutamia poikkeuksia.

CurlsBotilla tarkoitetaan www.curlsbot.com sivustoa, jonne voit listata tuotteen ainesosaluettelon ja se kertoo tuotteen sopivuudesta metodiin. Sivusto ei kuitenkaan ole 100% luotettava, sillä se ei tunnista kaikkia ainesosia. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, kun listaa palashampoiden ainesosaluetteloita sivustolle: koneen mukaan tuote on metodiin soveltuva, mutta todellisuudessa metodi ei hyväksy palashampoita niiden valmistusprosessin takia.

Kuinka nopeasti tuloksia voi odottaa?

Satu: Riippuen omasta hiuksesta ensimmäiset muutokset varmasti voivat näkyä heti, mutta hiuksella kestää tottua uusiin tapoihin. Muutosvaiheen aikana hius voi mennä myös paljon huonompaan suuntaan, itsellä melko vahva kihara miltei suoristui. Muutosvaiheessa on ylämäkiä ja alamäkiä, vaihe kestää yleensä 1-3kk.

Karoliina: Minulla näkyi selkeä ero heti kiharan muodossa. Selkeimmät tulokset näkyvät ja tuntuvat hiuksissa parissa kuukaudessa.

Tälläinen muutos tuli Stoorlan Ellan hiuksiin viikossa metodin aloittamisesta!

Kuuluuko kiharaa hiusta hoitaa eri tavoin riippuen siitä, kuinka kihara hius on?

Milla: Kyllä ja ei, periaatteessa ei, mutta käytännössä kuitenkin kyllä. Mitä kiharampi hius on, sitä enemmän kosteutta se vaatii. Kevyesti laineikkaat hiukset voivat tarvita useammin esimerkiksi shampoopesua ja kevyempiä tuotteita.

Karoliina: Olen samaa mieltä Millan kanssa. Laineikkaat hiukset voivat lässähtää herkemmin ja eivät välttämättä vaadi niin kosteuttavia tuotteita kuin voimakkaasti kihartuva hius. Afrohiukset vaativat kaikista eniten kosteutusta ja ovat herkkiä vaurioille.

Kiharatyyppejä on jaoteltu numeroita ja kirjaimia hyödyntäen erilaisiin kategorioihin, jotka auttavat löytämään oikeat tekniikat ja tuotetyypit. Edellisestä postauksestamme löydät lisätietoa jaottelusta. 

Mistä tiedän hyötyvätkö hiukseni metodista?

Satu: Olen sitä mieltä, että kaikkien hiukset hyötyvät metodista, oli sitten suorat tai kiharat hiukset. Metodia voi soveltaa paljon, voi halutessaan vain kuoria kermat päältä. Metodissa kiellettyjen aineiden välttely tekee hyvää jokaiselle hiukselle.

Jos kiharat eivät miellytäkkään, saako hiukset palautettua takaisin lähtökohtaan ja jos kyllä, kauanko palautumiseen menee ja miten se tehdään?

Karoliina: Jos kiharat eivät miellytä, jätät muotoilun ja muotoilutuotteet pois. Jos lopetat metodin kokonaan ja siirryt takaisin “kiellettyihin” tuotteisiin/aineksiin, ero näkyy todennäköisesti jo seuraavalla pesukerralla.

Milla: Lisäksi metodia voi noudattaa myös ilman muotoiluja, eli jättää rutistelut yms kiharaa nostattavat tekniikat vähemmälle.

Onko metodin noudattaminen kallista?

Milla: Ei, voit itse valita minkä hintaluokan tuotteita haluat käyttää. Jopa marketista saa tarvittavat tuotteet. Vähimmillään metodissa pärjää vaikka vain yhdellä hoitoaineella.

Karoliina: Myös keittiöstä löytyy monesti aineksia joita voi myös käyttää hiuksiin.

Miten paljon liikkuvan ja hikoilevan kannattaa toteuttaa metodia?

Milla: Metodia noudatettaessa hiuksia voi pestä niin usein kuin haluaa. Jokainen löytää käytössä itselleen parhaat tavat toteuttaa metodia.

Karoliina: Hiuksia voi tosiaan pestä tarpeen mukaan ja ne voi laittaa urheilessa kiinni esimerkiksi puhelinlankaponnarilla, hiusdonitsilla tai pinneillä. Freesauksella saa kiharoihin taas eloa treenin jälkeen.

Freesauksella tarkoitetaan hiusten muotoilua ilman pesua, useimmiten käyttäen vesisuihketta, hiuksiin jätettäviä hoitosuihkeita tai öljyä.

Voinko enää ikinä lämpökäsitellä hiuksiani tai käydä kampaajalla, jossa käytetään tuotteita jotka eivät sovellu metodiin?

Natalia: Kampaajalla käynti kannattaa aina ja rauhallisin mielin voi käynnin jälkeen tehdä final washin, jos epäilee, että on käytetty silikonia tai vahaa. Jokainen voi itse päättää kuinka paljon metodia noudattaa, eli käytönnössä lämpökäsittelyjä (suoristamista tai kihartamista) ei suositella, koska hius on enemmän altis ilman silikonin suojaava kerrosta. Jos siis aikoo lämpökäsitellä hiuksia, kannattaa miettiä tarkkaan mitä tekee ennen sitä ja sen jälkeen.

Satu: Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että uusi final wash on paljon pienempi paha, kuin huonosti toimiva tai ylikasvanut leikkaus. Lämpökäsittely ei ole metodissa suositeltua, mutta ei tämä ole uskonto. Jokainen tekee niin kuin itse parhaaksi näkee.

Lämpökäsittelyiden ja satunnaisten uusien final washien jälkeen suositellaan tehokosteuttamaan reippaalla kädellä, eli naamiot tehokäyttöön!

Näillä eväillä on taas astetta helpompaa testata metodia myös omiin hiuksiin. Löydät kaikki Stoorlan metodiin soveltuvat tuotteet TÄÄLTÄ

author

Stoorla

0 Kommenttia