Curly Girl metodin sanasto

Curly Girl metodin sanasto
2. toukokuuta 2019
Stoorla

Curly Girl metodin sanasto

Tyhjää täynnä olevat kaupan hyllyt, hehkuttavat somepostaukset - jopa uutisissa kerrotaan uudesta supersuosion saaneesta hiustenhoitometodista. Curly Girl Method on todellakin rantautunut Suomeen!

Katso kaikki Stoorlan Curly Girl Methodiin soveltuvat tuotteet TÄÄLTÄ.

Metodin sisälle on vuosien varrella syntynyt kokonainen oma sanasto tekniikoille, joita metodissa käytetään. Kokosimme sanaston, josta metodissa käytettävät termit avautuvat aloittelijallekin helposti. Nämä termit ovat yleisimpiä esiin nousevia termejä, joita metodin toteuttamiseen yleensä käytetään.

Cast

Osa metodia on metodiin soveltuvan hiusgeelin levittäminen märkään hiukseen ja tämän jälkeen hiusten kuivaaminen joko antamalla hiusten kuivua luonnollisesti tai hiustenkuivaajan diffuusori-lisäosan avulla. Kun hius kuivu geelin kanssa, hiuksista tulee koppurat. Tämä koppura on cast. Castin tekeminen vähentää hiuksen pörröisyyttä ja auttaa hiuksia pysymään kauniina pidempään.

Scrunch out the crunch/SOTC

Kun cast on muodostunut ja hius on koppura, puristellaan geelipinta rikki. Tätä koppuran pois puristelua tarkoittaa scrunch out the crunch. Kun cast puristellaan rikki, alta paljastuu kiiltävä, kuiva hius.

Ploppaus/plopping

Metodissa suositaan hiusten kuivaamista suihkun jälkeen puuvillaiseen tai mikrokuituiseen pyyhkeeseen, ei froteeseen. Hiukset kuivataan taputellen ja puristellen, ei hinkaten. Tämän jälkeen hiukset sidotaan ploppiin, eli T-paidasta tai vaikkapa hamam-pyyhkeestä taitellaan turbaanimainen päähine ja hiuksia plopataan 5-30 minuutin ajan. Plopin kanssa ei suositella nukkumista, jotta päänahka pääsee hengittämään.

Kuvasta näet, kuinka ploppi kannattaa sitoa.

https://www.justcurly.com/

Kuva: https://www.justcurly.com/

Squish to condish/STC

Kihara hius rakastaa kosteutta ja puristelua - kihara tulee näin helpommin esille. STC-tekniikka yhdistää nämä kaksi asiaa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että märkiin hiuksiin levitetään pää alaspäin reipas määrä hoitoainetta tai hiusnaamiota ja hiuksia aletaan puristella ja rutistella päänahkaan päin työntäen, hieman pöyhintää muistuttavalla liikkeellä. Käden kannattaa olla kuppimaisessa asennossa. Hiuksia puristeltaessa niistä tulisi kuulua litisevä ääni - tämä tarkoittaa, että hoitoainetta on tarpeeksi ja hius on tarpeeksi märkä. Tarkoitus on sitoa hiukseen mahdollisimman paljon kosteutta veden ja hoitoaineen kautta ja tuoda kiharaa esille puristelulla.

STC-metodiin liittyy myös kulhometodi, eli tsekkaa se alta.

The bowl method/kulhometodi

STC-tekniikkaa käytettäessä hoitoaine-vesisekoitusta rutisellaan hiuksissa ja usein sitä valuukin reippaasti viemäriin. Tällä tekniikalla tuotteiden tuhlaaminen minimoidaan ja tuotteen imeyttäminen hiuksiin maksimoidaan. Ennen puristelun aloittamista hiusten alle laitetaan kulho, jonne valuva hoitoaine ja vesi tippuvat. Sen jälkeen hiuksia dipataan kulhoon ja jatketaan taas puristelua. Tätä voi jatkaa käytännössä niin kauan, kun kulho on tyhjä.

Praying hands

Praying hands on tuotteiden levitysmetodi, jota käytetään erityisesti hiuksiin jätettävien tuotteiden levittämiseen. Käsiä pidetään rukoilevassa asennossa, johon saatetaan myös viitata esimerkiksi namaste-asennolla.

Alla olevasta kuvasta näkee mitä tällä tarkoitetaan.

praying hands curly girl metodi

KUVA

Ananas

Ananaksella tarkoitetaan hiusten korkealle poninhännälle laittamista. Hiukset nostetaan päälaelle löysälle poninhännälle, mieluiten mahdollisimman pehmeällä ponnarilla. Tätä hyödynnetään usein yön aikana, koska näin hiukset pysyvät helpommin tyynyn yläpuolella eivätkä hiukset hinkkaudu pörröisiksi niin helposti.

KUVA

Co-wash

Hiusten peseminen hoitoaineella. Co-wash on yksi yleisimpiä tekniikoita metodissa - useimmat metodia noudattavat vaihtavat joko kaikki tai osan shampoopesuista hoitoainepesuihin. Hoitoaineetkin sisältävät peseviä ainesosia ja tietyillä tavoilla hoitoaineesta saa helposti hellävaraisen hiustenpesun aikaan. Käytännössä co-wash toteutetaan kastelemalla hiukset ensin täysin märiksi. Sitten otetaan reilu määrä metodiin soveltuvaa hoitoainetta ja levitetään se ensin päänahkaan ja sen jälkeen hieman latvoihin. Hiuspohjaa hierotaan reippaasti samaan tyyliin kuin shampoolla pestäessä n. 5 min ajan. Lisää hiuksiin muutaman kerran 5 minuutin aikana 1-2 kourallista vettä - tämä auttaa hoitoainetta emulgoitumaan ja aktivoitumaan peseväksi. Metodiin voi käyttää metodiin soveltuvia hoitoaineita ja joiltain tuotemerkeiltä löytyy co-wash-tuotteita erikseen.

Finger coil/sormikiharat

Finger coiling on kiharan treenausmenetelmä, jolla kiharoita muotoillaan ilman lämpöä, pelkkien sormien avulla. Se ei kuitenkaan toimi suoriin hiuksiin. Tekniikkaa voi hyödyntää hiuksiin joko muotoiluvaiheessa ennen kun geeli kuivuu, jos et käytä geeliä niin jätettävän hoitoaineen jälkeen tai kun hoitoaine vaikuttaa hiuksissa, kuten allaolevassa videossa.

Lo-poo/low-poo

Metodiin soveltuvia shampoita kuvaillaan usein termillä lo-poo tai low-poo. Tämä tarkoittaa, ettei shampoossa ole kuivattavia alkoholeja, silikoneja tai sulfaatteja.

Porosity

Hiusten huokoisuus, eli porosity. Hiustyypeillä on luonnostaan erilaisia hiusten huokoisuuksia, mutta tähän vaikuttaa myös suuresti hiuksen historia: käsitellyt, vaalennetut hiukset ovat huokoisemmat, kuin värjäämättömät ja käsittelemättömät hiukset.

Hiusten huokoisuus vaikuttaa esimerkiksi siihen, mitä tuotteita kannattaa valita ja kuinka paljon kosteutusta ne voivat imeä. Huokoisempi hius imee enemmän kosteutta, koska se on ns. avoimempi. Low-porosity-hiuksiin kannattaa käyttää kepeämpiä tuotteita ja hyödyntää esimerkiksi lämpömyssyjä tai saunan pehmeässä lämmössä tuotteiden imeyttämistä. High-porosity-hiukseen taas voi laittaa reippaasti raskaampiakin tuotteita.

Hiusten huokoisuutta voi testata monella tapaa. Yksi suosituimmista tavoista on nyppäistä muutama hius ja tipauttaa ne kupilliseen vettä. Jos ne jäävät kellumaan, hius on low-porosity eli ei kovinkaan huokoinen. Jos hiukset uppoavat, ne ovat high-porosity, eli huokoiset.

PSG

Pellavansiemengeeli eli PSG on suosittu itsekeitettävä geeli hiuksiin. Luonnollinen ja huippuedullinen geeli valmistuu keittämällä kokonaisia pellavansiemeniä vedessä n. 15 minuutin ajan, jonka jälkeen geeli siivilöidään ja on valmis käytettäväksi. Koska luonnollisestikin tämä pilaantuu nopeammin, kuin kaupasta ostettavat geelit, moni pakastaa geeliä jääpalamuoteissa ja ottaa yhden palan per käyttökerta sulamaan. Geeliä voi myös hajustaa eteeristen öljyjen avulla. PSG avulla on edullista lähteä testailemaan metodia ja ensimmäistä castia.

Laura Method

Laura on Curly Girl-yhteisön jäsen, jonka kiharia moni ihailee. Laura hoitaa hiuksia itse rakentamallaan rutiinilla, joka poikkeaa hieman perinteisestä CG-metodista: hoitoainepesun jälkeen hän levittää litimärkään hiukseen ensin n. 4 kourallista hiuksiin jätettävää voidemaista hoitoainetta, jonka jälkeen hän levittää geelin ja kuivaa hiukset ilmassa kuivaten tai diffuusorin avulla. Metodi vähentää pörröisyyttä huomattavasti ja moni rakastaakin tätä tapaa hoitaa hiuksia, kun taas erityisesti ohuille hiuksille se voi olla liian raskas.

Kiharatyyppi

Kiharatyyppejä on runsaasti ja ne määritellään useimmiten numero-kirjainyhdistelmällä. Omalle kiharatyypille löytää netistä reippaasti vinkkejä tuotteisiin ja hoitomenetelmiin-ja metodeihin. 

Kuvasta pystyt katsomaan oman kiharatyyppisi.

kiharatyyppi

KUVA

Shoppaile metodiin soveltuvia tuotteita TÄÄLTÄ.

author

Stoorla

0 Kommenttia